van de
26
items worden getoond.

Hoe een CV-expansievat en manometer correct aansluiten?

Water dat opgewarmd wordt zet uit. In een afgesloten circuit, zoals een warmwaterinstallatie, kan dat water geen kant op.
Uw expansievat vangt dit op. Bij afkoeling van het water drukt het expansievat het opgenomen water tijdens de uitzetting terug in de leidingen. Door dit gesloten circuit blijft de installatie zuurstofvrij. En dit is nu juist belangrijk om corrosie te vermijden; want de zuurstof zorgt voor corrosie.
Als uw expansievat vol cv-water is functioneert het niet meer en dien je het te vervangen. U kan dit controleren door met 'n muntstuk tegen de onderzijde van het vat te tikken. Is het 'n 'dof' geluid dan is het vat vol water en dient het vervangen.

Capaciteit van het vat.
Bij vervanging van het expansievat is het niet eenvoudig de juiste capaciteit van het vat te berekenen. Het is dus aangewezen om bij vervanging de capaciteit van het bestaande expansievat als leidraad te nemen. De meeste gebruikte vaten in “gewone” woningen zijn: 18L – 25L – 35L.

Mijn expansievat vervangen.
Hoe ga je tewerk? We gaan ervan uit dat:
* het expansievat BIJ de CV-ketel geplaatst is (bv. niet IN de gasketel e.d.);
* dat u wil aansluiten op de oude leiding en
* een Levica® expansievat gekocht heeft met het overeenstemmend volume van uw oud expansievat (18-25 of 35 liter).

1. We laten het Cv-water af door een ‘tuinslang” te verbinden met de aftapkraan;  deze vind je 'meestal' aan de achter onderzijde' van de Cv-ketel. Als er afsluiters op het ketelvertrek aanwezig zijn - op vertrek EN retour – sluiten we deze af (draaien ze dicht) waardoor we heel wat water minder moeten aflaten.
2. Het oude expansievat losdraaien en verwijderen. Opgelet, het oude vat zit vol water en is best wel zwaar. In een vat van 25L zit wel degelijk 25 liter water.
3. We sluiten het nieuwe Levica expansievat aan op de bestaande 3/4" leiding. Tussen CV ketel en expansievat géén afsluiter plaatsen.
4. Het is aan te raden om op het expansievat een geëigende goedgekeurde terugslagklep te voorzien. Hierdoor vermijden we om bij de volgende vervangbeurt weerom water te moeten aflaten.
5. Het is ook zinvol om bij vervanging van het expansievat ook de CV-veiligheidsklep met manometer te vervangen.
Je kan bij vervanging ook overwegen om het nieuwe expansievat niet meer aan te sluiten op de oude leidingen maar op 'n expansievat console. De console wordt tegen de wand gemonteerd en van daaruit aangesloten op de retour leiding.
De console wordt compleet geleverd met terugslagklep - CV-veiligheidsklep -  manometer en automatische ontluchter. Het voordeel van 'n console is dat het gewicht van het gevulde expansievat NIET meer aan de buizen 'hangt' maar aan de console.

Installatie van CV veiligheidsklep en manometer (presco-mano).
1. Tussen cv-ketel en presco-mano géén afsluiter plaatsen.
2. Veiligheidskleppen - presco-mano -  nooit ondersteboven plaatsen.
3. Veiligheidskleppen voor verwarming en boilers ( warm water) nooit verwisselen.
4. Zo mogelijk de veiligheidsklep maximaal 1 m. van de ketel plaatsen en maximaal 2 m. hoger (na ketel).
5. De veiligheidsklep aansluiten op de afvoer d.m.v. trechter met controleopening.

Regeling druk - manometer.

Statische druk.
De statische druk geeft de waarde van de druk in stilstaande vloeistoffen: de druk van het water in de leidingen. Concreet verwijst dit naar de hoogte tussen het bovenste punt van de installatie en het vat.
In een woning met één verdiep en de ketel op gelijkvloers is de statische druk 2,5m + 1m =3,5 m WK of 0,35 bar.

Voordruk.
De voordruk in het expansievat  moet steeds iets hoger zijn dan de statische druk: gewoonlijk 0,3 bar hoger. In het boven genoemd voorbeeld bedraagt de voordruk van het expansievat 0,35 + 0,3 = 0,65 bar.
Een expansievat, aangekocht in de winkel heeft meestal een voordruk van 1,5 bar. Zeer belangrijk! Deze voordruk dient in ons voorbeeld dan ook bijgesteld (afgelaten) naar 0,65 bar VOOR het plaatsen van het vat.

Vuldruk.
De vuldruk wordt afgelezen op de manometer. De vuldruk van de installatie (water opzetten) wordt 0,25 à 0,50 bar hoger genomen. In ons geval is de vuldruk tussen 0,90 en 1,15 bar.

Bekijk deze tip

Moet ik mijn circulatiepomp vervangen?

Zo bespaart u tot 85% energie. Als u nog een traditionele circulatiepomp hebt is de vervanging een ernstige kostenbesparing. Want met haar vermogen van ergens tussen de 40 en de 120 watt/uur is uw huidige pomp goed voor meer dan 10% van uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik.
Vervang ze door een Levica®-A-label circulatiepomp. Deze A-label circulator verbruikt tussen de 4-7 watt/uur in een normale woning.
 

  • Meer dan 90 procent van de natloopcirculatiepompen voor cv. en airconditioning die nu op de markt zijn, mogen vanaf 1 januari 2013 niet meer verkocht worden. Een nieuwe EPU/Erp-Richtlijn stelt strengere eisen aan de energie-efficiëntie van de pompen.
  • Vanaf 1 augustus 2015 zullen ook de geïntegreerde pompen van ketels en warmtepompen aan deze nieuwe wetgeving moeten voldoen'. Met deze EEI-pompen (energie-efficiëntie index) kan u heel wat geld besparen. De modellen Levica® voldoen al aan deze nieuwe eisen.
  •  Extra kosten? Vooralsnog zullen de aanschafkosten van minder efficiënte pompen lager blijven dan die van modellen met een hoger efficiëntieniveau. Zolang de economie nog steeds fragiel is, zal dit onvermijdelijk van invloed zijn op elke aankoopbeslissing. Ofschoon de kosten een belangrijke factor vormen in het aanschafproces, is het toch aan te raden de overstap te maken naar producten met een hogere efficiëntie gezien de energiewinst.


Is vervanging altijd mogelijk?
Het vervangen van een "oude" pomp door hetzelfde "nieuwe" type is praktisch altijd, zonder enige beperking, mogelijk.
Het vervangen van een bestaande pomp (oud of nieuw of een vergelijkbare pomp van een ander merk) door een Wita / Levica kan bij een  installatie met radiatoren of vloerverwarming, al dan niet voorzien van een pompschakeling, vrijwel altijd.  De Wita Delta HE  circulatiepomp met  A-label regelt automatisch zijn eigen prestatie. 

Bekijk deze tip

Vloerverwarming: Polybeton en The Green Pipe

Men vertelt dat the Green Pipe te veel krimpt en uitzet waardoor er scheuren kunnen ontstaan in combinatie met polybeton.

Het voorkomen van scheurvorming in vloeren zit veel meer in voorzorg maatregels aan de vloerzijde dan in de  soort toegepaste vloerverwarming buis. Belangrijke maatregels in de opbouw van de vloer met polybeton zijn:
* samenstelling van de polybeton.
* dikte van de polybeton.
* bewapening van de polybeton.
* het plaatsen van randisolatie zorgt voor de expansie mogelijkheid voor de vloer. (voorkomt eveneens koudebruggen en verwijdert contactgeluid)
* het aanbrengen van dilatatie voegen ( strekkende lengtes > 10 meter, oppervlaktes > 45m² en deurdoorgangen moeten gedilateerd worden) 

Het uitzetten en krimpen van de betonvloer speelt een heel belangrijke rol bij het plaatsen van vloerverwarming. Bovenstaande punten zullen best in detail beoordeeld worden door de polybeton leverancier.

De lineaire uitzettingscoëfficiënt van The Green Pipe is 0,18 mm/m.K. Deze vijflagen buis is opgebouwd uit High Density Polyethyleen (de sterkste PE soort) met een tussenliggende EVOH dampscherm (zuurstofdicht volgens DIN4726) en is de meest gebruikte buissoort in vloerverwarming systemen. 

In de documenten het DIN CERTO certificaat van de The Green Pipe, 5L PE-RT buis.
Deze is dus DIN geprüft.

Zie ook: htpp//www.gepolierdebeton.be
Zie Document "Technische specificatie "The Green Pipe".(5L PE-RT)

Bekijk deze tip

Iezy Clean

Iezy Clean desinfecterende spray  spreidt een aangename geur na het gebruik van de desinfecterende zelfreiniginedde schuim. Naast de sfeer van frisheid zorgt de spray voor de juiste geur in de ruimte. 

Bekijk deze tip

Radiator ventilator bespaar tot 35% stookkosten

Radiator ventilator ventilatoren verhogen comfort in huis en realiseren een kostenbesparing tot wel 35%
2 sets vanaf 1.200mm 
Meegeleverd
ventilatoren 2x voorzien van voor gemonteerde magneetjes
ingebouwde zomer/winterstand
adapter met micro-USB kabel
koppelkabel micro-USB (eventuele uitbreiding )

Radiatoventilator met een zomer en een winterstand. 

Functie winterstand

Als je de winterstand inschakelt, zal de radiator ventilator   automatisch beginnen te werken vanaf dat de ingebouwde sensor een temperatuur van ongeveer 28 graden detecteert. Mocht de radiator op een lagere temperatuur staan of niet in werking , dan zal de ingebouwde temperatuursensor de Iezy fan uitschakelen zodat hij geen koude lucht blaast.

Wat is het nut van de ventilator in de winter?

De Iezy fan verhoogt het vermogen van je radiator met zo’n 35% en genereert meer warmte, zonder dat je de temperatuur van je cv-installatie moet opdrijven. Zit je thuis bijvoorbeeld met een te kleine radiator die een ruimte niet voldoende kan opwarmen, zoals in een bureau dat mettertijd een slaapkamer geworden is, dan komt dit toestel zeker van pas. Het is uitgerust met twee snelheden, dus je kunt zelf bepalen hoe hard het blaast. Heb je een langere radiator, dan kun je zelfs twee Iezy- fans aan elkaar koppelen en zo voor een nóg hoger vermogen zorgen.


Bekijk deze tip

Welke thermostaat en waar te plaatsen?

A. WELKE THERMOSTAAT KIEZEN?

Als u een nieuwe thermostaat kiest, is het handig om u allereerst het volgende af te vragen:
1. kies je voor een thermostaat die heel eenvoudig te bedienen is.
2. denk je aan een programmeerbare klokthermostaat?
3. Moet je thermostaat draadloos zijn?
4. Moet de thermostaat de opwarmtijd vooraf kunnen berekenen?
5. Zoek je een draadloze radiatorkraan-thermostaat?
6. stelt uw ketel misschien nog speciale eisen aan uw nieuwe thermostaat?

Bij vervanging van bestaande thermostaat is het NOODZAKELIJK rekening te houden met de bestaande bedrading. Toch is het aangewezen af te wegen of de bestaande plaatsing welk geschikt is. Zo neen, overweeg een draadloze installatie.

1. Eenvoudige bediening.
De gewone Aan / Uit kamerthermostaat. Ze kunnen echter alleen maar hoger en lager worden ingesteld. Deze kamerthermostaten zijn niet te programmeren. De temperatuur wordt manueel hoger of lager gezet. De Levica® standaardthermostaat (Levica® producten Nr. 172535) of de kamerthermostaat met LED indicatie (Nr. 172635) zijn bijzonder gemakkelijk te bedienen thermostaten van dit type.

2. De programmeerbare thermostaat.
Eenmaal een goed programma ingesteld, heeft u vrijwel geen omkijken meer naar de verwarming. Toch blijft het altijd mogelijk om tijdelijk af te wijken van het normale programma. De Levica® 2-draads, analoog Nr. 9234160); digitaal (Nr. 9234159), evenals de 3-draads digitaal (model Nr.9234159) zorgen dat het ’s morgens lekker warm is als u uit bed komt.

3. De draadloze thermostaat.
De ontvanger is geplaatst en aangesloten aan de ketel: de zender (klokthermostaat) werkt op batterijen en kan u gelijk waar in uw huis opstellen. De draadloze radiografische thermostaat (Levica® producten Nr. 9234158) en digitale radiografische klokthermostaat (Nr.9234157) worden geleverd compleet met tafelstandaard en ontvanger.

4. Self learn functie. Digitale programmeerbare thermostaten alsook de draadloze klokthermostaten hebben vaak een intelligent self-learn functie. De thermostaten berekenen zelf de opwarmtijd die nodig is om de gevraagde temperatuur te bereiken. Als u om zeven uur 20° wenst, dan berekent de thermostaat zelf wanneer de opwarming moet beginnen.

5. Radiator-kraan thermostaat. Een radiatorthermostaat meet de luchttemperatuur en regelt de doorstroming van het water in de radiator waarop de radiatorthermostaat is aangesloten. Via een radiator thermostaat thermostaatknop kunt u op iedere radiator afzonderlijk de door u gewenste temperatuur instellen. De ruimte wordt vanaf dat moment constant op de door u ingestelde temperatuur gehouden waarmee een radiator thermostaat thermostaatknop als energie spaarregelaar in uw huis gaat dienen.

6. Modulerende thermostaat. 
Sommige moderne ketels werken met een nieuwe techniek, die moduleren wordt genoemd. Voor deze ketels kunt u best een geschikte, modulerende thermostaat kiezen. Met een dergelijk thermostaat wordt de ketel immers extra zuinig en efficiënt. Niet elke modulerende thermostaat kan samenwerken met elke modulerend cv-toestel. Om erachter te komen welke thermostaat u het best kiest indien u een modulerende ketel heeft, vraagt u best advies aan uw CV-installateur of de fabrikant van uw cv-toestel.


B. WAAR DE THERMOSTAAT PLAATSEN?

De montageplaats moet zodanig worden gekozen, dat de opnemer de luchttemperatuur in de ruimte zo nauwkeurig mogelijk kan meten. Een goede plaatsing zal de werking van uw thermostaat positief beïnvloeden.
* Monteer de thermostaat op een van de binnenmuren
* Niet naast een buitendeur of raam
* De hoogte van de thermostaat moet 1,5meter zijn vanaf de vloer gemeten.
* Plaats de thermostaat buiten de zon
* Niet boven een warmtebron (vb. koelkast) en evenmin tegen een schouwmuur in gebruik. .
* Een blokkade van de vrije luchtstroom door gordijnen of meubilair maakt het meten van de ruimtetemperatuur een stuk onnauwkeuriger.

Voor een draadloze thermostaat gelden dezelfde aandachtspunten.

Bekijk deze tip

Hoe installeer ik een nieuwe 2 draad thermostaat?

Een tweedraad thermostaat kan iedereen zelf installeren. Buiten een stroomtester en schroevendraaien heb je hier niets voor nodig. Loopt er nog een geelgroene aardingskabel naar uw oude thermostaat? Die mag je verwijderen, want die dient u niet meer aan te sluiten. Nieuwe thermostaten werken zonder aarding.

Tip
1. Sluit de stroomkring van uw verwarmingsinstallatie af.
2. Verwijder het afdekplaatje van uw oude thermostaat en schroef de elektriciteitsdraden los.
3. Controleer met stroomtester de spanning.
4. Vervang uw oude exemplaar door de nieuwe thermostaat.
5. Sluit de stroomkabels aan volgens de handleiding voor het betrokken apparaat.

NB. De installatie van andere thermostaten is iets ingewikkelder, maar mogelijk kan je dit ook nog zelf. Levica bezorgt  je voor elk type thermostaat een uitvoerige handleiding. Zie “Documenten” bij thermostaat.

Bekijk deze tip

Heeft Levica vloer- of muuraansluitingen voor paneelradiatoren?

Met Levica® producten is dit geen enkel probleem voor standaard paneelradiatoren: radiatoren met 4 aansluitingen en evenzeer voor paneelradiatoren met zes aansluitingen.

1. Standaard paneelradiatoren.

  • Gebruik onze universele thermostaatkraan set voor één- en tweepijpsaansluiting. Zie productenlijst verwarming.
  • Het set bestaat uit: een onderblok voor vloer en/of muuraansluiting, een thermostaat kraan met bocht en thermostaatkop. Optie: chroom verbindingsbuis tussen thermostaatkraan en onderblok.
  • U gebruikt hetzelfde set  voor muuraansluiting of vloeraansluiting.
  • Moet u op een koperen waterleiding van 15 mm aansluiten? Kit 133b is wat u zoekt.
  • Hebt u een Levica® Superpipe®16 x 2.0 leidingen? Gebruik dan kit 133a.
  • U kunt de Levica®-onderblok aansluitingen 180 graden draaien. Dat betekent: één set voor vloer- én muuraansluiting.
  • Ook de vertrek / retour aansluitingen verwisselt u gemakkelijk van plaats door de zesvoudige koppelingspunten van Levica® radiatoren.  Handig!



2. Paneelradiatoren met zes aansluitingen.

  • Het onderblok type vloermodel (nr. 159) of type muurmodel (nr. 160)
  • Uitgerust met Ingebouwde afsluitbare voetventielen: vertrek / retour
  • Hierbij hoort een inbouwventiel (nr. 180) met aansluiting M30-1.5
  • Onderblok-aansluiting ½” x 16-2.0


Optie: afdekkap voor onderblok. (nr. 133f)

Bekijk deze tip

Zijn Levica®-design radiatoren aan de vloer en aan de muur aan te sluiten?

De Levica® design en badkamerradiatoren beschikken over zes aansluitpunten en zijn voorzien van een midden aansluiting. Met een geëigende onderblok kan u zowel een muur- en/of vloeraansluiting realiseren.

  1. Gebruik onze universele tweepijps-aansluitingen 16-2.0x1/2”
  2. De vloer of muuraansluiting maakt u met het Levica®- thermostatische H-onderblok, (Levica® nr. 133d.) 


Dat betekent: één set voor vloer- én muuraansluiting.

  • De vier aansluitingen zijn 180° draaibaar.
  • De thermostaatkraan heeft als aansluiting M30-1.5 waardoor verschillende koppen aansluitbaar zijn.


Voorbeelden in productenlijst . nr. 130. 131-131g en 165.

Optie: afdekkap voor H-onderblok (nr. 133)

Bekijk deze tip

Een boormal om een standaard Levica® radiator op te hangen.

Om de ophanging van radiatoren eenvoudig te maken ontwierp Levica® de boormal.
De boormal is een schema op ware grote. Door bevestiging tegen de muur is de afstand van de boorgaten steeds correct.
De bevestiging van de ophangbeugels voor de radiator is hierdoor voor elke gebruiker vrij simpel.  

Bekijk deze tip

TOP