Van een handdoek radiator een elektrische radiator maken.

PTC staat voor "Positieve Temperatuur Coëfficiënt”. Door gebruik te maken van PTC technologie zijn deze elementen zelf begrenzend wat betreft temperatuur. Zelfs als er geen vloeistof aanwezig is zullen deze elementen niet oververhitten. Het afgegeven vermogen van deze elementen is afhankelijk van de temperatuur, bij stijgende temperatuur zal het vermogen afnemen.

Deze elementen kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden binnen een vloeistof gevulde radiator (water met antivries bescherming). Daardoor zijn ze universeel te gebruiken in bijvoorbeeld handdoek en/of designradiatoren mits er ruimte voorzien is om de weerstand te plaatsen en deze voorzien zijn van een ½” BSP inwendige schroefdraad. Het PTC zelf beperkende effect zal voorkomen dat de gevraagde temperatuur wordt overschreden en een evenwicht zoeken met de omgevingstemperatuur.
Wanneer deze elementen gemonteerd worden in een T-stuk, dan kan men de radiator ook op de CV installatie aansluiten. Wanneer de CV installatie is uitgeschakeld kan men gebruik maken van het elektrische verwarmingselement.

Het opwarming proces doorloopt drie fasen:
1. Start-up fase. In de eerste 60 sec, de activatiefase, werkt de PTC aan 130% circa van het nominale vermogen ("turbo boost kracht" effect )
2. Nominaal vermogen fase. In deze fase bereikt het PTC verwarmingselementen de gevraagde temperatuur
3. Energiebesparing fase. Bij verhoging van de omgevingstemperatuur vermindert het vermogen totdat een nieuw evenwicht is bereikt. Het stroomverbruik wordt gereduceerd tot 70% - 80% van het nominale vermogen.

De voordelen van de PTC-technologie?
• Intrinsieke veiligheid: geen gevaar voor oververhitting, verbrandingen of brand
• Geen koude periodes.
• Beter en sneller warmte-up bij aansluiting
• Absoluut geen lawaai.
• Praktisch voor "design" radiatoren in zeer smalle ruimte.
• PTC technologie is betaalbaar en rendabel.
• Uniforme verwarming door zelfregulatie; geen thermostatische cyclus.

Ingebruikname.
Wanneer men deze PTC elementen gebruikt in een radiator die niet is aangesloten op de CV installatie:
1. Plaats het element aan de onderzijde in de radiator.
2. Vul de radiator met water tot ca. 5 cm onder het maximum niveau.
3. Plaats aan de bovenzijde van de radiator een ontluchtingskraantje.
4. Schakel het verwarmingselement in en laat de radiator op temperatuur komen, gedurende deze tijd moet het ontluchtingskraantje open staan. Lucht en water (door uitzetting) kunnen nu vrij wegstromen.
5. Als er geen water meer uit komt kan men het ontluchtingskraantje sluiten.
6. Om te vermijden dat het water in de radiator bevriest mengen we het water met antivries in de verhouding 3/1. (vraag Levica het antivries product voor uw Levica-radiatoren)



TOP